söndag 15 maj 2011

Besök i Malmö och Köpenhamn

Under veckan (onsdag-fredag) var jag i Malmö och Köpenhamn tillsammans med alla KS-presidium i Sörmland och även Landstingsrepresentanter och Regionförbundsrepresentanter. Tanken med studieresan var att vi skulle lära oss mer om hur man arbetar i Skåneregionen med samverkan. Besöket var mycket lyckat och programmet var digert: upp tidigt-program hela dagen-sent i säng- uppe med tuppen. Det positiva var att mycket av den samverkan som sker byggs kring kollektivtrafik. I Malmö pågick många intressanta projekt kring nya tågstationer i staden.
När vi var till Köpenhamn fick vi höra mer om på vilket sätt man arbetar över nationsgränserna. Vi var också på ett studiebesök till Christiania. Den promenaden vi gjorde i den så kallade "Fria staden" var extremt deprimerande där jag inte alls tycker att det fanns något positivt eller underbart att se. Det enda som var trevligt var att det inte fanns någon biltrafik i området...
Droger såldes öppet och röken låg tungt , hundar sprang lösa och barn lekte medan föräldrarna drack öl och rökte på. Om man nu någon gång haft några visoner om något sorts "fritt liv" tycker jag att det kommit helt i skymundan för drogerna.
Vi var även uppe i "Turning Torso"


Utsikten från Turning Torso


På de nya tågstationerna i Malmö har man bestämt sig för att man inte ska ha någon reklam alls utan satsa på konst istället- toppen tycker jag!


Mer konst från en av stationerna

Foton från Christiania? Nej, vi blev tillsagda av guiden att det inte var att rekomendera att fota eller filma inne på området för då fanns det en stor risk att ens kamera/mobil blev förstörd av uppretade boende. Så var det med den friheten.....

Inga kommentarer: