tisdag 19 juni 2012

Demokratinskraft

På gårdagens Kommunfullmäktige var det många och intensiva debatter. Bland annat var det skolfrågan (årskurs fem tillbaka till ytterorterna) och sprututbytesprogram som väckte mest funderingar.
I skolfrågan visade alliansen att man inte har någon klar, tydlig linje. Där var debattinläggen från alliansen tomma på innehåll. Man röstar för att årskurs fem ska tillbaka till ytterorterna men man vill inte att de ska få extra resurser för att kunna bedriva en likvärdig utbildning jämfört med de alla de andra skolorna, där Gnestabarn går.
De tog bort klasser pågrund av den pedagogiska situationen (eller var det ekonomin?) och nu vill man ha tillbaka klasser men inte lösa den pedagogiska situationen. Det går inte ihop.

Den andra frågan som debatterades var sprututbytesprogram. Tyvärr gick Kommunfullmäktige på framskrivet förslag- att inte inleda diskussioner med landstinget om sprututbytesprogram. Själv yrkade jag för att kommunen skulle inleda diskussioner men detta röstades ner. Jag ser på sprututbytesprogram som ett sätt att få kontakt med den som missbrukar, att erbjuda hjälp och stödsamtal. Sprututbytesprogram stöds av: Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen, WHO, Folkhälsoinstitutet och Röda Korset- men inte Kommunfullmäktige i Gnesta. Synd.

Vi tycker olika både inom partier (sprututbytesprogrammet) och mellan majoritetet och minoritet (skolfrågan) men det fina med gårdagens Kommunfullmäktige var att det var många som var uppe och debatterade, många olika röster hördes och debatten var levande och livlig. Jag hoppas att detta Kommunfullmäktige visar vägen framöver- att vi kan fortsätta ha så intensiva och givande diskussioner.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller helt med om att det behöver till ett möte mellan människor för att göra en förändring och dialog möjlig med missbrukare/beroende personer. Om kommunen känner sig begränsad där kan absolut en samverkan med landstinget vara en möjlighet. En dialog med en möjlig samverkanspart är ju inte att ge löften om insatser utan bara lyssna in om landstingets representanter har ideer om samverkan som kan fylla en god funktion för samhällsmedborgare med behov av stöd och behandling.
Jag tolkar det som ointresse att rösta ner en fortsatt dialog som gör det möjligt att inhämta mer kunskap./ Greger Bäckström

Kukka sa...

Hej Greger
Det var verkligen synd att KF inte ville inleda samtal, vi får se om det finns något annat vi kan göra i frågan.

Ha det gott
Kukka

Kukka sa...

Hej Greger
Det var verkligen synd att KF inte ville inleda samtal, vi får se om det finns något annat vi kan göra i frågan.

Ha det gott
Kukka