söndag 26 februari 2012

Graviditeter och förlossningar

Min erfarenhet av både egna graviditeter och förlossningar och de samtal jag haft med vänner har för mig gjort uppenbart att varje sådan är unik. Det går inte att säga exakt så här är det att vara gravid eller att föda barn- det är så olika.
Just nu händer mycket i media kring detta. Dels skrevs för ett tag sedan i SN angående att Landstinget Sörmland tänker satsa på föräldrarutbildning i profylax (eg. psykoprofylax) trots det faktum att en utredning visar att detta är verkningslöst. Utredaren undrar om vi verkligen ska använda skattemedel på något som inte är byggt på vetenskap medan barnmorskorna i reportaget anser att deras dagliga erfarenhet visar att det visst fungerar. Vad ska man tro, hur ska man göra?
Ett annat exempel: i media diskuteras det faktum att en magsårsmedicin används för att sätta igång förlossningar trots att det finns många risker både för barn och mamma med det och att det inte rekommenderas att använda för sådant bruk. Det finns beprövad "igångsättningsmedicin" men många sjukhus väljer magsårsmedicinen. Varför? Jo, magsårsmedicinen kostar 10 kr dosen medan den beprövade kostar flera hundra kronor per dos.

Så här känner jag. Att lära ut profylax kan inte anses skadligt utan i självaverket ge både blivande mamma och pappa något att "hålla i" under förlossningen. Där kan man säga att erfarenhet (barnmorskornas) säger att detta är något positivt. Däremot skulle jag verkligen önska och ge mer insikt i det faktum att det finns blivande mammor (så som jag själv var) som vill absolut slippa höra barnmorskor och barnskötare närmast tjata om att andas. För mig själv har detta abolut ingen verkan och jag har tyckt att det både stört och varit just tjatigt. Min personliga bild är att det inte går att andas ut varken 3 kg eller 5 kg bebisar och jag har ingen önskan att bli övertygad om det motsatta.
I det andra fallet med magsårsmedicinen är det helt annorlunda. Här använder man billiga, farliga lösningar istället för beprövad erfarenhet och det måste man genast sluta med! Att spara med risk för både blivande mammors och bebisars hälsa är inte ok.

tisdag 21 februari 2012

Odlat kött?

Nu frossar media i framstegen med att odla kött. Som vegetarian kan jag både känna intresse för detta och samtidigt vara totalt ointresserad på samma gång. För mig personligen känns det helt ointressant med kött överhuvudtaget, mina smaklökar är anpassade till god vegetarisk kost och därför skulle jag inte äta odlat kött- därav ointresset.
Men å andra sidan finns det många som äter djur och då borde ju odlat kött vara bättre. Frågan är om miljövinsterna verkligen är större men åtminstone slipper några djur lida.
Göran Greider har skrivit en mycket bra krönika om detta. Här är ett citat:
"Själv äter jag kött, men jag gör det inte med gott samvete och jag försöker hela tiden minska mitt köttätande och äter hyggligt ofta helt vegetariskt. Det dåliga samvetet kommer inte bara av den miljöbelastning köttätandet orsakar, utan också för att denna matkultur blundar för djurens lidande. Ur slakterier och djurhållning stiger ett konstant och alltmer fruktansvärt skri av smärta. Så är det. Även om det finns många bönder som tänker på sina djur så går det inte att komma ifrån att vår moderna civilisation vilar på en stabil bas av andra levande varelsers smärta och lidande."

torsdag 2 februari 2012

Barn och stadsplanering

Jag roade mig häromkvällen med att fundera på det här med stadsplanering. Hur gör vi Gnesta tillgängligare för fler? Hur gör vi alla våra tätorter attraktiva, och lyfter det som är bra med varje tätort? Hur ska vi bygga så att så många som möjligt trivs? Hur ska vi göra för att lyfta fokuset på miljöfrågorna?
Jag själv har en hel del tankar om detta men jag fick också idén att fråga mina barn.
Barn är kloka, och kan tänka utanför ramarna och det kändes roligt att ta del av deras funderingar även om vi inte alltid var överens.
Vad de sade?

-I Gnesta tätort borde man bygga fler villor. "För just nu finns det mest lägenheter"
-Man borde inte hugga ner så mycket skog. "För människorna vill vara i skogen och se på träden"
-Kommunen borde göra mer reklam om att det finns stränder och fotbollsplaner så att familjerna vill flytta till hela Gnesta
-Hus borde byggas närmare skolor så att familjerna bor nära skolan

Jag är säker på att både barn och ungdomar kan komma med nya vinklar i gamla frågor. Vi kanske borde gå ut och fråga dem nästa gång vi ska bygga/planera för Gnestas utveckling?