onsdag 31 augusti 2011

En chans att hjälpa till

Författaren Simona Ahrnstedt har en insamling på sin blogg till förmån för kvinnor och flickor via Action Aids projekt. Sista dagen att vara med är den 4/9. Jag tänkte på mitt tidigare inlägg och satte in en liten slant. Simona skriver så bra på sin blogg varför hon gör insamlingen. Läs mer där och bidra gärna om du kan.Mödradödlighet

Det dör en kvinna i minuten av komplikationer vid graviditet och förlossning. 90% av mödradödligheten sker i utvecklingsländer och hälften i Afrika.
Många av de orsakerna som finns för att mödrar dör under graviditet eller förlossning går att förebygga. Det behövs fler utbildad vårdpersonal som är med vi förlossningarna, sjukhus som har rätt kompetens och medicin.
Det dör fler kvinnor i barnsäng i Afghanistan än soldater i kriget. Vad skulle inte humanitära insatser kunna göra där? Vilken insats det vore att rädda både mamma och barn med ganska enkla medel.
På UNICEFS hemsida kan du läsa mer om detta.
Det känns så hårt att mammor i många utvecklingsländer inte får den hjälp de behöver när de är gravida eller föder. Mycket finns att önska när det gäller arbetet med utbildning och resurser till dessa behövande.

söndag 28 augusti 2011

H*n orkade inte leva längre

H*n begick självmord. Jag blev så förvånad, chockad, förvirrad. De närmast anhöriga försöker förstå varför, jag med för den delen. Det är en sak som jag tänker på. Hur viktiga vi människor är för varandra. En avlägsen bekant har en plats i mig, en del som är reserverad för denne. Alla minnen jag har av personen finns där, oavsett hur ofta vi träffades eller pratade. Nu ekar det tomt i den delen av mitt hjärta, och det går aldrig att fylla med något annat. Hjärtat lever, andas, finns, men just där är det tyst, tomt och det vakum som finns bär smärta.
H*n orkade inte leva längre.
En ung människa. På utsidan framgångsrik, med ett toppjobb, men ändå blev det så här.
Vad gör vi åt det? Hur förhindrar vi det?
Frågor som jag inte har ett svar på.
Det gör ont.

fredag 26 augusti 2011

För framtiden

Jag kan inte sluta glädjas över att 5:orna är tillbaka till ytterorterna. Kanske för att det är ett beslut som inger framtidstro och glädjer många. Det är många som hör av sig och tackar. Att vi i majoriteten (s+v+mp)lyckades ordna den pedagogiska situationen för barnens bästa, att fokusera på barnen känns toppen. Dessutom har,enligt rektor Ulf Johansson, lärarna tagit beslutet mycket positivt vilket känns bra. Tre lärare  anställdes och på så vis skapades tre arbetstillfällen, ja förutom den specialpedagog som anställdes och psykologen förstås, så då blir det ju faktiskt fem tjänster. Detta som vi gjort är en satsning på barnen och skolan och jag hoppas förstås att kunna fatta fler positiva beslut både inom Barn- och utbildningsnämndens område och till exempel miljöområdet. Flera saker är ju redan på gång med miljöchecklista, anställning av miljöchef, utredning av ingående i miljösammanslutning (till exempel SEKOM) och utredning av både biogas och elstolpar med mera. Sen finns det tusen saker till men detta är ett axplock av frågor som är på agendan, det gör att jag känner framtidshopp, att jag känner att Gnesta kan bli en ännu lite bättre ort att bo på.onsdag 24 augusti 2011

5:orna tillbaka till ytterorterna!

Det kändes fantastiskt igår när jag visste att skolan började. 5:orna är tillbaka i ytterorterna! När alliansen tog bort 5:or och 6:or i ytterorterna blev det början på mitt politiska engagemang och nu har vi i majoriteten tagit ett omvänt beslut. Allt för barnens bästa. Vi i Miljöpartiet värnar om barnens rätt till närhet till skolan och en pedagogisk lösning som gör att barnen trots att de är få i varje årskurs kommer att kunna lära sig allt de ska på bästa sätt. Skolor med färre barn än 50 får ett extra stöd för att kunna ha en pedagogisk undervisning på samma nivå som de större skolorna. Tre nya lärare har anställts för att säkra undervisningens kvalité tillsammans med de lärare som redan finns på plats. Dessutom ingick i beslutet att en specialpedagog och en psykolog anställdes.
När jag ser dagens SN kan jag inte göra annat än att glädjas. Citat ur tidningen:

Rektor Ulf Johansson om lärarnas kick-off: " Det var en väldigt god stämning. Det fanns framtidshopp. Det har ju varit neråt ett tag, när man drog ner på skolan."
Jag skulle kunna rada sådana positiva citat men du förstår nog. Det känns bara fantastiskt att ha varit med om att fatta ett sådant positivt beslut.

tisdag 16 augusti 2011

Foton

I helgen var jag på dop i Norge. Prästen pratade om dåden som skedde i Oslo och på ön. Han menade att det är viktigt att vi tar hand om varandra inte bara när det är kris utan även i vardagen. Det kan jag verkligen skriva under på. Annars har jag  svårt för det här med Gud och människans synd. Vem kan vara mer utan skuld och synd än ett litet barn...
Jag passade på att ta en hel del kort. De privata med folk på lägger jag inte ut här men däremot lite annat.


tisdag 9 augusti 2011

Debattartikel

Idag publicerades en debattartikel om tågtrafiken.
Den är undertecknad av:
Ylva G Karlsson (MP) Landstingsråd Sörmland
Johannes Krunegård (MP) Kommunalråd Nyköpings Kommun
Malin Hagerström (MP) Kommunalråd Nyköpings Kommun
Terese Askerstedt (MP)Kommunalråd Strängnäs Kommun
Kukkamariia Valtola Sjöberg (MP) Kommunalråd Gnesta Kommun
Stina Bergström (MP) Ledamot i riksdagens trafikutskott

måndag 1 augusti 2011

Läsplattor

KS-presidium i Gnesta ska prova ut läsplattor som arbetsredskap istället för papperhandlingar till alla möten. Det är ett projekt på 6-månader där vi ska se om det fungerar bra. Hänsyn i projektet kommer att tas till flera olika saker (återkommer om det) bland annat: miljö och tillänglighet. Om det fungerar bra ska fler politiker få en sådan. Med tanke på miljön vore detta önskvärt med tanke på den enorma mängd papper, bläck, porto, bensin (postutskicket) som går åt till alla möten.
Idag hämtade jag ut min platta (en Ipad) med tangetbord och väska (ej skinn!) och ska starta igång den. Återkommer med mina intryck.