måndag 27 juni 2011

Så går det...

...när man försöker rädda världen. Under det här första halvåret på vårt styre i majoritet i Gnesta har jag jobbar stenhårt. Det är intressant och roligt för mig och viktigt för Miljöpartiet att vi kan vara med och göra kommunen grönare. Alla engagerade jobbar verkligen målmedvetet för att ta tillvara det förtroende som vi fått från väljarna.
Nu under sommaren är det lugnare med möten och arbetsresor och då passar jag på att komma ikapp hemma. Jag städar, tvättar och diskar och det behövs kan jag säga! Så kan det gå när man ska vara med och rädda världen. Någon klok person sade till mig "när man står i samhällets tjänst får det privata vila."
Jag har plockat smultron med barnen och ätit med vispad grädde.
Övriga tillbehör var en kopp te och boken "Svindlande höjder"

söndag 26 juni 2011

Man får ha humor

Jag läste en tråd på facebook där man postade fördomar om Miljöpartister. Vad som skrevs?
Jo, enligt fördomarna är Miljöpartisten:

-rik
-är emot globalisering men kan inte vänta på att nästa Iphone ska komma ut
-fjällrävenkläder
-kånkenryggsäck
-vegetarianer
-alla odlar sina egna grönsaker
-vill förbjuda bilar
-använder mac
-äter halloumi
-drogliberaler
-intellektuella storstadsbor som inte vet hur landsbygden fungerar

Själv tyckte jag att jag fick 2 "rätt" eller vad man nu ska kalla det av ovanstående. Vilka det var?
Vegtarian och äter halloumi.
Så var det med de fördomarna, precis som det brukar vara: inte så många rätt helt enkelt. Men så här lättsamt på facebook är det mest kul att se vad folk har för tankar.

fredag 24 juni 2011

onsdag 22 juni 2011

Det här verkar intressant

Jag hittade den här tankesmedjan på nätet: http://www.cogito.nu/
De kallar sig "Cogito- den gröna tankesmedjan" - mycket intressant läsning.
Tror att jag kommer att få mycket roliga saker gjorda under mitt försök att vara lite ledig i sommar, bland annat läsa :-)

Stolt över KS-mål

Gnesta är en målstyrd kommun. Det betyder att politikerna sätter mål som tjänstemännen ska leta vägar för att uppnå. I måndags satte vi KS-målen och jag är stolt över dem.
Här är ett axplock:

Kommunfullmäktigemål:
"Kommunen ska aktivt arbeta för att vara en föregångskommun när det gäller miljö-och klimatfrågor."

Kommustyrelsemål:
-Kommunen som drivande och sammanhållande kraft i miljö- och klimatfrågor
-Fler resor med kollektivtrafik

Förklaring:
-Idéspridning till och från medborgare inom miljöområdet
-kompetenshöjning genom anslutning till miljöorganisationer
-miljötänkt vid upphandlingar,inköp, pappersanvändning, etc inom den kommunala organsationen
-översyn av turtäthet och linjesträckning för bussresor
-utveckla cykelvägar
-utveckla checklista för miljö

Ovanstående är ju bara miljömålen men i övrigt finns det både mål för att ha en jämställdhetschecklista, integration, delaktighet, en checklista för hållbar befolkningsutveckling, mer kollektivtafik, peronalpolitiskamål, ekonomiska mål med flera.
Dokumentet i sin helhet hittar du här: http://www.gnesta.se/kommunen/kallelserprotokoll.4.3e4b10521156edf518c80007038.html
Gå in på Kommunstyrelsen och klicka sedan på den översta filen.

tisdag 21 juni 2011

Semester?

Idag fick jag frågan: "och när ska du ha semester?"
Nja, jo det klart att alla människor behöver vila, jag med! Men ett kommunalråd har inga semesterdagar att ta ut, inget sätt som man säger: "kontoret är stängt, kom tillbaka i augusti för nu ska jag slappa ett tag."
Däremot har jag meddelat berörda tjänstemän och politiker om vilken vecka jag endast kommer finnas på min jobbmobil och inte kommer att kolla mina mail hela tiden, bara någon gång då och då.
Ingenting kommer haverera för att några politiker inte dyker upp på kontoret varje dag eftersom tjänstemännen får det dagliga arbetet att rulla alldeles utmärkt.
Jag känner att jag inte riktigt vilar i tankarna någonsin, hela tiden dyker det upp nya idéer, förslag på beslut, "kan man inte göra si eller så" funderingar och jag tycker att det är kul. Jag kommer fortsätta att planera i huvudet och samtidigt hämta lite kraft från att vara extra mycket med familjen och vännerna. Sen i augusti kommer allt igång igen och jag kommer att ha många "listor" i mitt huvud med saker som jag vill förverkliga, visioner som måste få verklig form.

Himmel över Klämmingen
Hoppas att ni alla  får en fin sommar!

söndag 19 juni 2011

Vad ska man göra?

Jag undrar ofta vad jag kan göra för att göra världen en bättre plats att leva på. Ofta känns det som en omöjlig uppgift. Vad kan jag göra när världen brinner?
På något sätt har jag kommit till slutsatsen att jag får göra det jag kan på mitt egna vis och bara hoppas att andra gör det de ska, för vi behöver alla samverka för att det ska gå att ställa om världen från kris i klimatet och miljön till en grönare plats. Jag har valt att vara politiskt aktiv i Miljöpartiet, jag är också medlem i Djurens Rätt och Naturskyddsföreningen.
Det finns många sätt som man kan bidra på. Att göra lite är bättre än inget alls men det vore bra om vi var fler som försökte lite mer. Det behövs och kommer behövas framöver.

lördag 18 juni 2011

Olympic Day

I veckan var det Olympic Day i Gnesta. Vilket toppen arrangemang! Här skriver Mats Dellrud mer om det på Miljöpartiets SN-Blogg: http://www.sn.se/partibloggar/gnestamp
Dessutom kan man läsa mer om det på kommunens hemsida: http://www.gnesta.se/
eller på: http://www.olympicday.se/

Här är några foton som jag tagit:


Flaggorna som välkomnade till Hagstumosse

Sonens nummerlapp med autografer från bland andra: Stefan Holm och Jalmar Sjöberg
Jalmar Sjöberg och sonen

lördag 11 juni 2011

Att välja rätt...

De flesta av oss har i sin vardag många valmöjligheter. Det kan handla om hur jag vill behandla andra eller hur jag vill handla. Mina tankar går ganska ofta till vad jag bör göra för att göra rätt och riktigt. Ska jag verkligen köpa nya kläder, behöver jag det? Eller om jag tycker mig ha ett behov av att handla något varför tror jag det och är det sant? Är jag bara inlärd att alltid sträva efter att ha det senaste och nyaste eller är mitt behov av en ny tröja, byxor, skor verkligen verkligt?
Om jag har råd och har en affär att handla i, vad är problemet?
Är man, som jag är, säker på att vår jord inte klarar av vårt ständiga konsumerande, blir ett inköp av en tröja inte bara ett inköp. Det blir en handling som får konsekvernser. Den handlingen, akten, har vi länge gjort i blindo. Vi ska konsumera, vi ska ständig ha tillväxt men fler och fler människor inser att detta sätt att förhålla sig inte är hållbart.
Hur ska vi göra istället, hur ska världen se ut?
Jag har inga bra svar på det sistnämnda, inga färdiga lösningar för hur en världsekonomi utan ständig tillväxt skulle se ut. MEN jag väljer att försöka handla med eftertanke, att välja mina tillfällen, att handla så gott jag kan.

torsdag 9 juni 2011

Budgetramar

På KS antogs den Framtidsplan inklusive budgetramar som vi i majoriteten arbetat fram. En intressant sak förutom våra egna siffror och planer var det faktum att oppositionen lämnade sin skuggbudget vid samma tillfälle. Döm om min förvåning när nästintill exakt samma siffror som vi själva lagt fram fanns i Alliansens förslag. I dagens SN säger Ann-Sofie Lifvenhage (m) "Vi tycker det är oansvarigt." Enligt tidningen menar Lifvenhage att det är oansvarigt att lägga en budget med prognosticerat 0 resultat för 2012. Johan Rocklind (s) svarade bra på de farhågorna i tidningen men det som jag reagerade starkt var det faktum att alliansen gör samma, exakt samma uträkning i sina egna budgetramar på totalen. Om man nu tycker det är oansvarigt varför gjorde man inte en budget som var annorlunda? Hur går det ihop? Gör en sak och säger en annan? Eller handlar det om att Lifvenhage liksom vi i majoriteten vet att det med största sannolikhet kommer att bli pengar över på totalen eftersom prognoserna med största sannolikhet förbättras i höst.
Nåja, märklig oppositions politik iallafall.
En annan sak man lyfte fram var att man skulle ha 1 miljon 150 000 mer än majoriteten på grund av minskade politikerkostnader. Nja, tillåt mig tvivla på det men jag undrar hur alliansen tänkt att få ihop sin budget. I BoU ska man på samma ramar som vi få plats med både vårdnadsbidrag (minst 800 000 )och enligt tidigare besked i Bou extra pengar till Björnlunda (angående skolan) vilket kostar minst 1 miljon. Det är spännande i allafall och i höst kommer alla nämnder arbeta fram vad som ska finnas inom ramarna.


måndag 6 juni 2011

Nationaldag

Idag höll jag tal med anledning av nationaldagen. Johan Rocklind (s) höll högtidstal och jag höll ett tal för att välkomna nya invånare till Gnesta. Jag tycker Johan höll ett bra tal där han beskrev hur vi i Sverige har ett ganska tudelat och alltså inte helt unisont positivt förhållande till nationaldagen. Han knöt ihop talet fint med andemeningen att dagen är vad man gör den till. I Gnesta var det en lugn, fin tillställning som hölls på hembygdsgården. Det kändes mer som en värdig sammankomst med trevligt sällskap än uppblåst pompa och ståt. Solen sken, trevliga människor och god nationaldagsbakelse. Svenskt lagom helt enkelt!
Här är talet jag höll:
Jag heter Kukkamariia Valtola Sjöberg och är 1:e vice ordförande i Kommunstyrelsen och jag har fått den stora äran att hålla det här talet för alla nya Gnestabor.
Jag själv flyttade in i Laxne, som är en av våra tätorter, för 12 år sedan. Orsaken till att jag och min man valde att bosätta oss i Gnesta kommun var det faktum att vi var och hälsade på en vän som sade ”det finns ett hus till salu en bit bort, ska vi gå och titta på det?” Sagt och gjort. Vi gick på grusvägen i skogen och sedan in bland träden, där mitt i det gröna öppnade sig en glänta där ett litet rött hus med vita knutar stod. Efter det fanns ingen återvändo, vi blev betagna av platsens skönhet och lugn och bestämde oss för att köpa huset. Vi förstod att vi hittat en pärla mitt i de djupa skogarna. Sedan vi flyttade in för 12 år sedan har vi gift oss och fått tre barn och skapat ett liv där Gnesta är hemma för oss.
För mig är Gnesta vacker natur, lugn och ro och en känsla av att allt som behövs finns nära.  Den vackra naturen med sjöar, skogar och djurliv är något som jag tycker att vi ska värna om och samtidigt vara en del av. Att plocka bär och svamp och att bara vara i naturen tycker jag är stärkande både för kropp och själ.
I Gnesta finns också många föreningar inom skilda områden så som till exempel sport, kultur, hembygdsföreningar och politiska partier. Det är många som engagerar sig i något som ligger de varmt om hjärtat, och som nyinflyttad kan det vara en väg in i gemenskapen på orten.
 Vi har också många företagare som med hårt arbete ser till att allt det som behövs finns här nära oss.
När det gäller kommunala verksamheter har vi både förskole- och skolverksamheter i alla tätorter som håller hög kvalité, vi har  god vård och omsorg i kommunen och för barnen och ungdomarna har vi Kulturskola. Det är viktigt att kommunens verksamheter håller hög och jämn kvalité för att alla invånare ska kunna leva ett gott liv i Gnesta.

För tolv år sedan var det min vän som rekommenderade mig att flytta hit, och nu står jag här och välkomnar er som är nya till Gnesta. Varmt välkomna, och jag hoppas att ni liksom jag kan känna att Gnesta är hemma och en plats där ni kan vara delaktiga i allt det fina som finns här. Jag tror att ni kommer att hitta era egna smultronställen och få utlopp för era intressen.
Och sist av allt vill jag också passa på att önska er alla en glad sommar!