söndag 27 februari 2011

Har inte hunnit skriva här på bloggen

Jag har inte hunnit skriva här på bloggen i veckan, har haft så mycket att göra. Jag funderar på att ibland göra lite kortare inlägg med mobilen, för den har jag ju med mig överallt men vi får se hur det går med det :-)
Nästa vecka är också intensiv och imorgon har jag 5 möten inklusive KF på kvällen, kul!
Annars har jag hunnit läsa en hel del, vilket jag verkligen tycker om, ser man mig med en bok i handen och en kopp te på lagom avstånd kan man räkna med att jag mår toppen!

När jag ändå höll på att läsa passade jag på att läsa "The Exile" två gånger om, den var så bra. Rekommenderar den speciellt till alla fans av Diana Gabaldons "Främlingen" svit.
Sen läste jag också "Hundpalatset" av Martina Haag, men bara en gång ;-) Den är riktigt roligt om hur det är att ha fyra barn och försöka få vardagen att gå ihop, roligt skrivet.
Nu läser jag "Jordens Herrar" av Pelle Strindlund: den verkar intressant men säkert kontroversiell för djurätare.
Förutom de politiska uppdragen, vardagsbestyr och läsande har jag till min stora lycka också hunnit skriva en hel del. Jag har helt enkelt prioriterat att skriva istället för att titta på tv till exempel.


I fredags ville barnen handla blommor till sin pappa, mycket bra idé tyckte jag och så valde vi tillsammans ett par fina röda tulpaner.

söndag 20 februari 2011

Intensiv vecka

Snart är det dags för en ny vecka och jag kommer att ha en del att göra:

Måndag: BoU:s Presidium
              Justering av KS protokoll
              Mandatperiodens första BoU
              Möte med majoritetsgrupp

Tisdag: Arbete på kontoret på förmiddagen
            Möte med LRF

Onsdag: Arbete på kontoret

Torsdag: Personalutskott
              Möte med Johan Rocklind och Mikke Schirén

Fredag: ev. "ledig" det vill säga= jobba hemifrån

På helgen tror jag att jag ska få tid att skriva, lämna barn till fritidsaktiviteter och se på när Bengt jobbar med vårt kök :-)             

fredag 18 februari 2011

Mobil inlägg

Försöker mig på att blogga från mobilen för första gången. Just nu sitter jag på ett småskakigt tåg mellan Stockholm och Läggesta. Jag har varit iväg och träffat min mentor Anna Hövenmark
Det var ett jättefint möte och jag ser fram emot att ha kontakt framöver.
Ikväll ska jag till Skottvångs Grufva och lyssna på världens bäste Bengt Sjöberg
P4 Sörmland kommer och spelar in det hela, jättekul!

onsdag 16 februari 2011

Anmälan för privatpersoner - Earth Hour - Klimat | Världsnaturfonden WWF

Anmälan för privatpersoner - Earth Hour - Klimat Världsnaturfonden WWF

Jag har anmält mig till Eath Hour som privat person! Gör det du också.
Sen kan man också läsa på om vilka kommuner som anmält sig. Gnesta? Jo, anmält såklart! Jag ska kolla med Bertil Karlsson som är vår miljöstrateg om vi brukar göra någon happening eller liknande, skulle vara kul och bra tycker jag.

P.S Letar du efter mitt namn på listan över anmälda privatpersoner kanske du inte hittar det just nu, ska ta tio timmar tills det uppdateras...

SN-bloggen

Som bekant bloggar alla partier på tidningen Sörmlands Nyheter (utom SD, som enligt SN blivit erbjudna att få blogga men avstått). Vår moderator är Mats Dellrud som senast skrev om den promenad i Gnesta som jag själv skrev om här
På SNbloggen har man nu nya regler för kommentarer vilket innebär att man måste registrera sig med sitt namn och att detta skickas till den som har bloggen. De bloggtroll som lufsat runt i både vår blogg och i andras måste nu stå för det man skriver. Alltså kan man inte längre vara anonym och häva ur sig vad som helst. Det är ju bra tycker jag, för vad jag förstår kan man ut mot läsarna vara anonym men att ens namn syns för moderatorn på bloggen. Det är ju en ganska svår sak det där med att man ska ha ett fritt samhälle där man ska kunna debattera och diskutera men samtidigt måste man på något sätt stävja  till exempel personangrepp. Vi får väl se om det nya systemet faller väl ut eller om man behöver justera något, men det ska bli intressant att följa.
På min blogg får man kommentera utan några regler än så länge. Jag har inte så många kommentarer, däremot visar statistiken att det är ganska många som läser :-)

tisdag 15 februari 2011

KS

Igår var det första Kommunstyrelse sammanträdet för den nya mandatperioden. Inget exceptionellt dramatiskt hände utan Johan Rocklind kunde lugnt klubba igenom ärende efter ärende. Viktigt var det bland annat att Utbildningscentrum igår blev beviljade sina nya lokaler på Proton (ovanför ICA) eftersom de varit inhyrda i tillfälliga lokaler på Liljedahlshemmet efter branden på Freja.
Just nu rullar allt bara på i den nya majoriteten, vi jobbar med alla de frågor som vi gått till val på och konkreta reslutat kommer att synas och höras om framöver. Jag vill också lyfta att arbetat med ordföranden/vice ordföranden är ett MYCKET bra sätt att jobba på och dessutom (vad det verkar som) praxis i Sörmland. Under våren är Gnestas KS presidium inbjudet till möte i Skåne med alla andra presidium i Sörmland och gissa vad?! Jo, alla presidium har både en ordförande, 1:a vice och 2:a vice ordförande och Eskilstuna skickar dessutom sin 3:e vice ordförande.
Ja, det var ju bara en parentes om vice ordförande posterna, men jag kunde inte låta bli...

söndag 13 februari 2011

Förtätningsplan på remiss

När det gäller Gnesta tätort har en fötätningsplan skickats på remiss till alla partier. Idag hade Mats Dellrud, Miljöpartiet tagit initiativ till att vi gick runt och tittade på alla de platser som man har funderat på att förtäta. Dels var det en suverän idé av Mats att på plats bilda sig en uppfattning för att kunna fatta så genomtänkt beslut som möjligt, dels var det en mycket trevligt tre timmars promenad i vårt vackra Gnesta.
 Framöver kommer remissen att skickas vidare till alla medlemmar (eftersom alla inte hade möjlighet att närvara) och därefter skickas detta in och kommer att bearbetas tillsammans med andra partiers synpunkter och alllmänhetens tankar och idéer.

lördag 12 februari 2011

Bo på landet?!

De flesta bor i städer och verkar tycka att det är bekvämt och bra. Jag har lite svårt att förstå dock varför inte fler är intresserade av att bo på landet? Själv är jag uppvuxen i Södertälje och är ingen "lantis" från barnsben men för mig var flytten till Laxne som 25-åring ett av mina livs bästa beslut. Dels är det självklart den vackra naturen och lugnet som jag njuter av. Att sova i tystnad med bara skogens sus och någon fågel som kvittrar är för mig livskvalité på hög nivå.
I Laxne har jag mer kontakt med människor än jag någonsin hade i storstaden där ingen pratar med varandra spontant, hälsar när man möts på promenaden eller ens knappt ser på varandra. Jag tycker det är trevligt att gå en promenad i skogen och möta någon som man knappt känner och både hälsa och prata en stund, det känns hälsosamt.
Visst blir det lite knöligt på vintern med vägar som inte plogas på minuten och när man har egen brunn och avlopp har man en del att styra med. Men det är värt det, varenda litet krångel på vägen är ett litet fjuttproblem till skillnad från vad jag känner att jag "får" av att bo lugnt och stilla.
Kulturupplevelser finns multum av med både lokala konstnärer, musiker, teater med mera. Ofta funderar folk över hur det ska gå med jobb och utbildningar men där ligger ju vi i Gnesta jättebra till med närhet till många stora städer där det finns fler arbetstillfällen. Från Gnesta är det nära till både Strängnäs, Eskilstuna, Södertälje, Nyköping, Flen, Katrineholm! Dessutom är det många som arbetar i Stockholm. Det som måste förbättras är möjligheterna att resa kollektivt och min känsla är att det är mycket på gång när det gäller det.
Dessutom vore det toppen om vi får till att fler kan arbeta "hemma" i Gnesta.
Men som sagt: varför inte bo på landet?!

söndag 6 februari 2011

Samernas nationaldag

Idag är det samernas nationaldag. Hemsidan www.samer.se är bra, där kan man läsa både om nationaldag, Sveriges rasistiska historia och allmänt om Sápmi- Sameland.
På en av mina första dagar på kommunhuset fick jag frågan om jag ville ha en affisch över Sverige med information om Sveriges minioritetsfolk: samer (som också är ett urfolk), romer, judar, tornedalingar och sverigefinnar. Själv tillhör jag ju den sistnämnda gruppen så det kändes självklart att ta emot affischen och nu sitter den på insidan av min dörr på kommunhuset. Jag har också tagit del av det material som tillhör affischen och en av de saker som jag speciellt reagerade inför är att alla kommuner brukar säga "vi har inte så många minioriteter i vår kommun" och sedan när man ser efter finns det visst människor som bland annat skulle behöva information på sitt språk. Jag funderar på att det borde vara en fråga att titta på i Gnesta, hur ser det ut, har vi några minioriteter och i så fall, vad kan vi göra?

fredag 4 februari 2011

Hur gjorde man förr?!

Nu är vi alla så inkörda på datorer, internet och mobiler så att jag kom på mig själv med att undra hur man gjorde förr?!
Till exempel kan jag under en timmes tid skicka 40-50 mail med frågor, svar på frågor, faktasökande med mera men hur skulle jag ha gjort förr?
Satt mig på bibblan? Ringt någon? Haft möte? Skrivit ett brev?
Förmodligen en kombination av allt ovanstående men mina funderingar blev bara att livet måste ha varit så mycket långsammare förr. Egentligen har jag inte så många slutsatser som jag vill dra av detta mest bara stilla funderingar så här på fredagskvällen när allt börjar lägga sig och lugna ner sig så smått.

tisdag 1 februari 2011

Gas och broms

Måndagen var det full gas framåt, precis som hela förra veckan. Först BoUs presidium, sedan intervju med SN, lunchmöte, sedan möte om ny lag som berör kommunala bostadsbolag och till slut kvällsmöte med alla ordföranden och vice ordföranden i nämnderna. Under kvällen fick jag besked hemifrån att ett av barnen hade blivit sjuk och vi bestämde att jag skulle vara hemma idag. Lite broms på arbetet , även om jag jobbar hemifrån med mobilen i högsta hugg och datorn i knät, men det är ju inte samma sak som att vara på plats.
Imorgon blir det gas igen och då orkar jag verkligen det med tanke på lugnet idag.