söndag 30 januari 2011

Veckan som gick

Den som har läst mitt förra inlägg vet att jag haft en intensiv vecka, därför har jag inte heller hunnit uppdatera bloggen, men nu kommer lite veckofakta.
Dels har jag varit med på ett möte där vi träffade oppositionen och diskuterade bland annat kommunövergripande mål. Vi var inte alltid helt överens om allt men det kändes som att det både var en konstruktiv och god ton vilket kändes bra inför framtiden. På tisdag och onsdag var det BoU dagar då vi politiker bland annat fick träffa tjänstemän och diskutera verksamhetsplaner. Otroligt bra tycker jag att ta sig tid att gå igenom planerna och diskutera med berörda rektorer. Jag har lusläst varenda en, jag tycker att det arbete som personal och rektorer lägger ner på planerna ska respekteras av oss politiker genom att vi både läser igenom och tar tid för att ställa frågor. Helt enkelt intresserar oss för det som är vårt uppdrag! Jag fick med mig mycket bra tankar och idéer och tyckte att dagarna gav mycket.
Min torsdag fortsatte med diverse möten men på fredagen var det dags för mentorsutbildning på SKL i Stockholm. Jag kommer att ingå i ett program där jag som ny toppolitiker har tilldelats en erfaren mentor som jag ska ha under ett år för att kunna "bolla" lite funderingar med henne. Min mentor heter Anna Hövenmark och hon har varit KSO i Jokkmokk. Jag ser mycket framemot att träffa henne och prata ihop mig med henne (hon kunde tyvärr inte närvara i fredags).
Det var något av det jag gjort förutom att besvara mail, suttit i telefon, internt arbete i partiet med mera...
Helgen har jag ägnat åt familjen och hemmet.
En härlig och intensiv vecka!

söndag 23 januari 2011

En ny vecka

Imorgon är det dags igen för en ny vecka. Fullt upp och det är toppen!

Måndag: BoUs presidium på förmiddagen
              Möte i Laxne på eftermiddagen
              Möte med Nils-Eric Selin (Kommunchefen)och Mats Dellrud angående nya kollektivtrafiklagstiftningen
              Möte med oppositionen
Tisdag: Heldagsmöte med BoU
Onsdag: Heldagsmöte med BoU
             Föreningsrådsträff på kvällen
Torsdag: Endast ett kvällsmöte inbokat (än så länge ;-)
Fredag: Mentorsutbildning i Stockholm på SKL

Jag ser framemot den nya veckan, blir nog kul och fullt ös precis som jag vill ha det.
Igår var jag och Bengt och såg Gnesta Revyn och där var det också fullt ös. Det var jättekul att se "mig" leka i sandlådan med dem andra politikerna och leda "under hökens vingar kom" :-) Ja, lite humor skadar ju inte att ha i en förövrigt allvarlig bransch med många viktiga frågor.

fredag 21 januari 2011

Ungdomens Hus och Pensionärsråd

Igår var jag på besök på Ungdomens Hus eller som det nya namnet lyder Fritidsgården Chill tillsammans med Kristina Dellrud (ledamot i Kommunstyrelsen och ersättare i Kultur- och tekniknämnen) och Kerstin Landin ( vice ordförande i Kultur- och tekniknämnen).
Dels pratade vi med personalen och dels också med ungdomarna själva. Både personal och ungdomar har ju egna idéer för vad man vill gör på sin fritidsgård och det kändes både värdefullt och viktigt att vara på plats och lyssna.
Vi fick ta del av statistik som visar att det fortsatt är många fler pojkar än flickor som besöker Chill och det är viktigt att ta reda på varför.Till exempel i november var det 84 flickor och 319 pojkar som hade varit på fritidsgården och de andra redovisade månaderna såg likadana ut. Inte bra tycker jag men mycket glädjande att kommunens jämställdhetsstrateg är på det! Vi blev även informerade om att det för ett par år sedan var precis tvärtom i könsstatistiken och det kan ju vara bra att titta på vad det är som gör att det svänger.
Vi fick med oss en hel del funderingar som tål att tas reda på framöver både i KoT, jämställdhetsfrågor och eventuella ungdomsråd.

Idag var jag "blixtinkallad" för ett möte med Pensionärsrådets representanter. Man ville se över Pensionärsrådets roll och stadgar. Jag fick med mig förslag från representanterna på nya stadgar och vi pratade rent allmänt om hur vi politiker skulle kunna få hjälp av pensionärernas synpunkter i både frågor som direkt rör dem för att de är pensionärer men även i andra samhällsfrågor.
Det här kommer jag att ha anledning att återkomma till.

Det känns roligt och viktigt med besöken i verksamheterna och lyssna in och ta del av all kunskap som finns på olika platser och plan inom kommunensverksamheter och bland kommuninvånarna.

söndag 16 januari 2011

Läser

Jag hade med mig en rejäl hög med Kvalitets-och årsredovisningar och Utvecklingsplaner för verksamheter inom BoU för genomläsning under helgen.
Otroligt matnyttigt att läsa igenom alla rapporter från förskolor, skolor, Kulturskola med flera. Tala om att få en överblick över verksamheterna. Kul att se statistik över hur barn/föräldrar bedömer verksamheter och läsa personal och rektorers utvärderingar. Genom att ha läst igenom alla får jag med mig en hel del idéer om saker som borde åtgärdas, både i smått och stort, och en hel del positiva, glädjande saker som fungerar alldels utmärkt. Jag kommer att sätta mig ner under veckan och göra en egen sammanställning över åtgärder som föreslås i rapporterna och titta på vad vi skulle kunna genomföra.

Vad händer i övrigt? Massor på alla plan men vill särskilt lyfta:
-Gnesta Revyn, ett återkommande och viktigt inslag i kulturlivet i kommunen. Jag kommer att gå och se den. Ska bli kul att se Carina Nilsson spela mig på scen :-)
-I veckan ska jag med Miljöpartiets KoT representanter Kerstin Landin och Kristina Dellrud besöka fritidsgården Chill. Jag har varit där förr men ska bli kul igen att prata om verksamhet, fråga om jämställdheten och i övrigt höra hur det går med allt där.

lördag 15 januari 2011

Skridskodisco och julgransplundring

I torsdags var jag på Strömmentorget i Gnesta på julgransplundring. Ett mysigt arrangemang av Gnesta Köpmannaförening. Bengt och Kerstin Landin tillsammans med Stig Dillström spelade och ledde dansen runt granen. När det var slutdansat fick barnen godispåsar.
Igår var jag på skridskodisco i Laxne, superkul det med. Ett privat initiativ där flera personer ställt upp med sin tid och engagemang. När jag kom ner blev jag rörd över att hitta värmeljus som lyste upp, grillar redo för kvällsmat, en dj och riktiga discoljus. Jag räknade till minst 50 personer som var närvarande på isen (på en ort där det bor cirka 150!)
Båda ovanstående är exempel på arrangemang där man samlas på ett opretentiöst sätt och bara har det trevligt. Jag känner mig så tacksam för alla dem som ställer upp på olika vis och gör livet lite extra kul.
Tack, tack, tusen tack, det känns varmt i hjärtat!måndag 10 januari 2011

Vårdnadsbidrag

I Gnesta har vi i den röd-gröna majoriteten bestämt att ta bort vårdnadsbidraget.
Varför?
-Det är inte fler barn som är hemma nu än innan reformen infördes vilket gör att vi "betalar" föräldrar som ändå skulle ha varit hemma med sina barn
-pengarna kan användas i den kommunala verksamheten. Beroende på hur många som har tagit ut VB (vilken månad eller år man räknar efter) ger det upp till 1 miljon till annan verksamhet att ta bort bidraget

Vi i Miljöpartiet har alltid varit för "barntid" eller "familjetid" så att man på något vis ska kunna vara hemma med sina barn under en längre period. Men det här vårdnadsbidraget är uppenbart misslyckat och dåligt utformat. Därför tar vi bort det och kommer att fasa ut det så att ingen plötsligt blir utan det VB som man redan planerat för. Exakt datum för stopp av nya beviljade VB ber jag att få återkomma till.
Här uttalar sig Ann-Christin Aldebrant och jag från röd-gröna och Ingalill Fredriksson från Centerpartiet i frågan.

lördag 8 januari 2011

Välja jobbmobil

Häromdagen fick jag en pärm i min hand med 5 olika alternativ av jobbmobiler. Allt ifrån billigaste till Iphone. Jag läste igenom all info och kunde snabbt konstatera att det var ett lätt val. Vilket parti är jag med i? Enda miljövänliga (-re?!) telefonen= klappat och klart. Dessutom var den billigast. Telefonnumret till den är 070-276 00 39.
Privat har jag en Iphone, vilket jag fick veta efter jag köpt den, inte alls är något bra miljöval men man får väl lära sig av sina misstag.
På kontoret  är det så här just nu. Iordningställande av själva rummet och det praktiska med telefoner, datorer och postfack och samtidigt stora frågor som rör alla kommuninvånare. Det bli väl mer av det senare framöver.

fredag 7 januari 2011

Positiv och bra start

I måndags började jag sitta på kommunhuset óch arbeta med mina nya uppdrag. Jag inser hur mycket vi i den nya majoriteten kommer att kunna åstadkomma. För det behövs det tid, engagemang och arbetsglädje. Jag längtar till måndag då det är dags att vara på plats igen. Under helgen fortsätter jag att läsa stadgar (Miljöpartiets) och lusläsa den nya skollagen. Nästa vecka har jag ett antal möten som handlar om:
-skola och förskola
-jämställdhet
-stadgar
-KoT

Utöver dessa möten ska jag fortsätta med att ta reda på mer om Sekom och elstolpar för att ladda sin bil. Man kan göra hur mycket som helst och det känns fantastiskt. Jag kan dra mitt strå till stacken genom att arbeta för kommunivånarna i Gnesta. En av de viktigaste uppgifterna är att se till att våra barn får en trygg förskola och skola för just nu tycker jag att det inte fungerar bra. Det är för stora barngrupper i förhållande till personalen och dessutom är det inte bra att bussa barn från ytterorterna in till Gnestatätort. Men jag jobbar på det och känner att det är bättre att jobba med något stenhårt istället för att sitta och gnälla.

Att alltid tro det värsta

Det finns folk som alltid tror det värsta och sämsta om andra. Alla andra är okunniga, inkompetenta och usla människor medan man själv är toppen på allt. Så urtrist tycker jag!
Jag tror att den inställning som jag har till andra spelar roll. Om jag ser vad andra kan, om jag ser vad andra är kapabla till ger jag en positiv grund för andra att stå på. Men om jag ständigt är kritisk och misstänksam kan andra knappast göra ett gott jobb. Jag tror faktiskt att det är så enkelt. Generöst med beröm och sparsamt med kritik ger en varm och positiv kultur medan motsatsen blir iskallt.
Dessutom tror jag att iskyla förlamar människor till inaktivitet istället för sprudlande kreativitet.

torsdag 6 januari 2011

Läser serieböcker

Bengt brukar låna serieböcker på bibblan. Jag passar också på att läsa och börjar fastna mer och mer. Ofta är det både roligt, tankeväckande och intressant. Nu senast har jag läst:
 -"Ett familjealbum" av Åsa Grennvall och "Sexstrejk nu! sa Lysistrarte" Aristofanes pjäs återberättad av Johan Werkmäster med bilder av Kristina Abelli-Elander.

"Ett familjealbum" är en berättelse om en familj ur alla familjemedlemmars version. Lättläst och med genomtänkta och trovärdiga personporträtt. Sorglig och på något konstigt vis träffande trots att jag inte känner igen mig i själva problemen. Kanske för att det är så välskrivet och trovärdigt?!

"Sexstrejk nu! sa Lysistrarte" är en nedtecknad version av den klassiska historien om den sexstrejk som kvinnorna genomförde för att få männen att sluta kriga för 2500 år sedan i Grekland. Känns ju onekligen lite skrämmande att tänka på att enda sättet dessa kvinnor kände att de kunde påverka var att sexstrejka... Då känns ju KF vettigare ;-) Serien är dock bra tecknad och intressant. En rolig tvist är ju att det så klart är lika svårt för kvinnorna som för männen att avstå från sex :-)

Bloggkrig

Den lokala tidningen SN skriver att ett "bloggkrig" pågår mellan Vänsterpartiets företrädare och Folkpartiets företrädare i den andra ringhörnan. För det första måste jag bara få sagt att den rubriken är överdriven: "krig"?! Meningen är väl att skapa intresse men det känns overkill med tanke på att det faktiskt pågår krig i andra delar av världen.
För det andra är det av vikt att man i de forum som används i politiska sammanhang använder en god och saklig ton. Det är så ointressant med personangrepp. Kommunivånarna vill veta vad vi politiker vill åstadkomma inte vad vi har för åsikter om varandras företrädare.

måndag 3 januari 2011

På plats i Kommunhuset

Idag var jag på plats på Kommunhuset för att sätta igång med mina nya uppdrag som vice ordförande i Kommunstyrelsen och vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Egentligen är det ju lite tokigt  att det tar så lång tid efter ett val till att man byter majoritet, visst finns det säkert fördelar med att "gamla" majoriteten får slutföra året man är inne på, men samtidigt blir det otydligt för allmänheten. Både bloggar och allmänhet har undrat sedan valet vad den nya majoriteten jobbar med och visst kan man säga att man jobbar med det som vi gått på val på men inget kan ju bli genomfört innan man tillträtt det vill säga 1/1.
Idag ägnade jag en stor del åt att bli tillgänglig för kommuninvånarna, fick arbetstelefonnummer: 0158-702 66 e-post: kukkamariia.valtola.sjoberg@gnesta.se eller lite kortare kukka@gnesta.se (båda går till samma inbox). Jag började ställa i ordning mitt rum och började arbeta med att titta på några frågor. En fråga som jag tog tag i på en gång var den om eventuellt medlemskap i Sekom (Sveriges Ekokommuner). Verkar bra tycker jag att skruva upp miljöarbetet och även lyfta allt bra som redan görs.
Jag fick även med mig funderingar om att skapa "tankställen" för el och det verkar i princip att bara tuta och köra på det, men vi får väl se. Det finns hur mycket som helst att göra och lyfta och jag har och kommer att ha fullt upp med både vallöften som ska infrias och nya frågor som dyker upp. Kul!

lördag 1 januari 2011

Det finns alltid någon där för dig

Ibland kan man hamna i svackor i livet då allt känns pest och svårt att bära. Jag hörde om en vän som inte mår bra och blev själv lite ledsen. Jag ville mest bara säga, tänk på att det alltid finns någon där för dig. Kanske någon som du inte ens har tänkt på, en avlägsen vän eller bekant kan kanske vara den som kan hjälpa dig när det känns tungt. Jag mår alltid bättre av kultur, det är mitt sätt att hantera svårigheter:

-lyssnar på musik
-skriver
-läser en bok

Man måste bara hitta sitt sätt att hantera livet. Vad får just mig att orka med när det känns tungt:

-kultur?
-sport?
-vänner?
-mecka med bilar?
-rita?

Svårt att veta vad som får andra att "orka"  men det finns alltid något för ALLA. Ha förtröstan!

Året som gått och det nya

Förra året var helt crazy. Den ena stunden var livet så bra och trevligt på alla sätt och vis för att i den andra vara riktigt tungt. Jag tycker själv att mitt liv var 50/50 eller både och eller vad man nu vill kalla det för. Aldrig förr har ett år bjudit på så mycket underbart och fantastiskt men också på så mycket skit.

Skit:
-förtroenden blev svikna av personer som jag trodde var vänner
-jag har aldrig blivit så mörkrädd över människors beteenden och alternativa motiv
-jag har varit mer trött än jag någonsin varit och inte alltid orkat göra allt jag velat (sömnbrist från helvetet kan vara en orsak :-)

Dröm:
-jag har hittat flera passioner i livet och arbetat med dem (till exempel fortsatt att skriva)
- barnen växer och frodas
-mina riktiga vänner (nu vet jag vilka ni är :-)

Något som kunnat stå på båda listorna:
-jag har utvecklats och lärt mig mycket. Heaven and hell för det är ingen dans på rosor att hela tiden lära sig något om sig själv, andra, världen men samtidigt är det därför jag är här. Jag har alltid strävat efter att lära mig. Så då får man väl ta skiten också.

Inför det nya året:
-jag kommer att ha chansen att vara med och påverka, förändra, lyfta fram det som är bra i Gnesta.  Ingen, absolut ingen, kommer att kunna tala om att jag inte arbetat stenhårt. Punkt. Sen kan man aldrig veta vad detta arbete mynnar ut i, vad kommer jag att få uträttat? I den nya majoriteten är jag säker på att vi kommer att få mycket goda ting uträttade och det är därför det känns så bra. Jag känner förtröstan.
-Jag hoppas att jag fortsatt skriver på min bok (det går sakta men så länge det är kul kommer jag att fortsätta)
-Jag vill ha tid och ork att vara närvarande för mina barn och därför hoppas jag att lillbebben sover på nätterna så att mamma orkar med :-)


Det blir nog ett spännande, händelserikt år och jag ser framemot det. Det går inte att stoppa, så då är det lika bra att hoppa på det nya året och göra det bra!