fredag 27 augusti 2010

Nej, jag fattar inte!

Jag förstår verkligen inte varför ett par hundra lappar i den egna plånboken är mer lockande än:

-Miljö
-Solidaritet
-Jämställdhet
-Kultur


Jag går verkligen inte i spinn över "jobbskatteavdrag". Jag vill heller inte konsumera en massa onödigt.Vi är alla med i en gemenskap som måste styra skutan Sverige åt något håll.
Jag ser hellre ett långsiktigt tänkande där vi är varsamma med både jordens resurser och varandra.
Därför kan jag aldrig förstå Allianspolitik som hela tiden fokuserar på pengar, pengar och åter pengar.

torsdag 26 augusti 2010

Valundersökning i Gnesta

Jag är så nyfiken. Hur ska det gå i kommunvalet i Gnesta, och inga sifomätningar finns det här...
Nej, då får man väl ta tag i det själv, som vanligt ;-)

Valundersökning för Gnestabor längst ner på sidan, skrolla ner och "rösta"
Vetenskapligt och statiskt säkerställt?
Nej, inte alls, men roligt :-)

Just nu är ställningen 50% av rösterna till Miljöpartiet, Tjohoo!!!! (och jag själv har inte röstat än...)
De andra procenten?
50% till moderaterna :-D
Ja, onekligen ett annorlunda resultat.

Nu röstar vi på ploj, men den 19:e röstar vi på riktigt!

onsdag 25 augusti 2010

Politik

Oj, oj, oj det börjar verkligen hetta till på valfronten nu! Det ena utspelet efter det andra kommer, radio, tv och tidningar rapporterar hejvilt.
Jag är inte så mycket för det där med vallöften och utspel, visst är det bra att göra allt för att få så många röster som möjligt men det känns som att väljarna borde göra lite mer långsiktiga och genomtänkta val? Eller vad tycker du? Vi har höga krav på politiker men jag tycker också att man kan ha vissa förväntningar på väljarna att läsa på och informera sig om vad partierna vill verka för.
För mig är det svårt att förstå hur Alliansen kan ha ett försprång i de mätningar som publiceras för närvarande och jag tror och hoppas att de kommer att se annorlunda ut när valet är över.
Miljöpartiet är det parti som bäst kan möta de klimatutmaningar som vi står inför. Jag bryr mig inte om vilket parti som kan lova mig mest i min egna plånbok, jag är inte intresserad av att äga så mycket som möjligt eller tjäna så mycket som möjligt. Jag vill få vara den jag är, leva med min familj i ett samhälle som agerar med försiktighet med jordens resurser, och där andra människor i fjärran länder inte ska behöva skicka sina små barn i arbete för att jag ska kunna handla ännu en plastgrej. För mig blir valet lätt:

tisdag 24 augusti 2010

Kultur

För den som följer denna blogg eller känner mig, vet hur viktigt det är med kultur för mig. Ibland tror jag att jag knappt skulle överleva utan att skriva, läsa, sjunga, lyssna på musik. Alltså är kulturen jätteviktigt för mig rent privat men också politiskt.
Alla partier har fått frågan "Vilka ambitioner har ditt parti gällande kulturen under nästa mandatperiod?" och här kommer MP Gnestas svar:

Kultur är en viktig del av livet som kan ge näring åt både kropp och själ. Konst, musik, dans och teater är bara några exempel på kulturyttringar som är essentiella.
Miljöpartiet i Gnesta avser att verka för:

-fortsatt utveckling av Kulturskolan genom till exempel spridning till alla tätorter
-bevarande och utveckling av våra kulturhistoriska miljöer.
- att kommunens många konstnärer ska ges tillfälle att bidra till utsmyckning, exempelvis vid nybyggnation. Miljöpartiet har även motionerat om ett vattenkonstverk vid Frösjöns strand.
-en vidareutveckling av biblioteken.
-stöd till konstrunda
Vi ser att det vore av intresse att kommun och privata aktörer samordnade till exempel en kulturfestival eller kanske en kulturrunda i stil med den konstrunda som redan finns.

Dagens musiktips: Edith Piaf "Non, je ne regrette rien"

måndag 23 augusti 2010

Hur får man till skrivtid?

Det är många av oss som vill skriva. Det kanske handlar om en historisk roman (som i mitt fall), bloggande eller annat. Många av oss känner att tiden inte riktigt räcker till och hur ska man då komma vidare?

Jag har några egna strategier som kanske kan vara till hjälp för andra:
- jag skriver på kvällen när familjen somnat, hur trött jag än är. Jag bestämmer mig helt enkelt för att göra det!
-jag skriver när jag är med barnen, om det går och de leker lugnt med varandra
-min man åker iväg och tar med sig barnen under en halv eller hel dag, tack Bengt att du gör det trots egen trötthet och "offrar" dig :-)
-jag tänker ut mycket i huvudet innan jag sätter mig ner, det går fortare då...

Om motståndet:
När det gäller allt kulturellt skapande ingår att känna ett visst motstånd, att inte vilja göra det som ändå är det som man allra helt vill göra.
"Jihaa, vad kul vi har en spelning idag!" eller hur var det nu? Ofta är det med skräckblandad förtjusning man ger sig in på något som till exempel att ha en konsert.
Varför då?
I allt skapande ingår att man ger en liten bit av sig själv, att man blottar en del av sin själ eller låter andra "läsa min dagbok". Självklart är det inget man gör lättvindigt.

För mig är bloggen inte direkt ångestskapande eftersom jag gör det med armbågen men det andra skrivandet, mitt bokprojekt, skapar andra funderingar.
Ibland är det svårt att komma över motståndet men jag håller på med olika kulturella uttryck för att jag måste, för att det är del av vem jag är och då kan andra få bedöma, berömma eller kritisera, så mycket de vill, jag kommer liksom fortsätta i alla fall :-)

 Nedan en spelning som jag var med på :-)
http://www.youtube.com/watch?v=IddMjsiG74M

lördag 21 augusti 2010

Köpfesten borde ta slut, nu!

"Idag tar jordens resurser slut" står det att läsa i Dagens Nyheter. Artikeln berättar om hur mänskligheten har misslyckats med att upprätthålla en långsiktigt hållbar konsumtion.
"Vi bygger helt enkelt upp en skuld gentemot kommande generationer. Till största del beror det på vår förbrukning av fossila bränslen, men även köttproduktionen och utfiskningen av haven tär på resurserna, säger Carina Borgström-Hansson på WWF."

Den här artikeln, som så många andra undersökningar och forskarrapporter, talar om för oss att festen måste ta slut! Vi i väst kan inte fortsätta med den rovdrift på djur (både land- och havslevande) och den utarmning av jordens begränsade resurser som pågår.

Vad ska vi göra istället och varför händer inget i bättre riktning?

Starka krafter vill att vi ska fortsätta konsumera, för att det är det systemet vi känner till. Att alla ska jobba 40 timmar i veckan för att vi ska kunna handla. Att vi ska köra bil, dit vi ska, och att vi är alltid på väg någonstans. Att många äter mycket djur som behöver mycket vatten och foder, trots att det varken är bra för hälsan eller miljön. Några därute tror sig tjäna på detta system genom att de får in mycket pengar på det (till exempel multinationella företag), när ska verkligheten komma ikapp dessa personer? När ska de se vilka Midasfigurer de förvandlats till.
Pengar är inte lycka, och i slutändan kan vi inte leva på pengar heller. Vi behöver rent vatten, mat till alla människor, ren luft att andas, ett hem att skydda oss och kläder på kroppen.

Jag kommer att rösta på Miljöpartiet för att jag tror att det är det absolut bästa alternativet för att ställa in samhället till ett Modernt sådant, där omsorg om människa, djur och natur är i fokus istället för pengar och konsumtion.
Vilken väg väljer du?

Jag vet att mitt inlägg är lite Halleluja, men jag har fått nog nu!
Här är en annan Halleluja, lyssna på den, suverän!

fredag 20 augusti 2010

När verkligheten slår en med full kraft

Jag har engagerat mig politiskt för att jag vill vara med och göra Gnesta till en ännu bättre kommun att leva i. Mycket är fint, till exempel naturen, medan det finns en hel del annat att jobba med. I dagarna har jag börjat inskolning av mitt tredje barn på förskolan. Glad i hågen har jag gett mig av till "dagis" och sett framför mig hur den lilla skulle få små "bebiskompisar" som jag kallar det för, och göra roliga aktiviteter med "fröknarna". Men hårt och skoningslöst slog verkligheten mig. Det är verkligen för få vuxna per barn, i vårt fall 2 vikarier på 14 små barn!
Jag har under natten legat sömnlös och gråtit i timme efter timme efter att ha insett vidden av vad vi gör med våra barn. I Gnesta är det alldeles för få vuxna som ska ta hand om de allra minsta barnen som behöver både mycket omsorg och pedagogik. Jag vet inte hur det kommer att gå med inskolningen av vår lilla stjärna, kanske går det ändå bra, kanske kan personalen göra knut av sig, få bläckfiskarmar  och få till en bra miljö för mitt och alla andras barn, men om det inte går så kommer jag att göra två saker:

1. Göra det "omöjliga" beslutet att inte ha mitt barn på förskola för tillfället. Omöjligt, eftersom det skapar totalt kaos i våra liv, vem ska vara hemma och med vilka pengar?!

2. Jag ska fortsätta jobba politiskt via Miljöpartiet i Gnesta där vi lagt ett budgetförslag där vi avser att verka för att Gnestas skolor ska tillhöra toppskiktet av alla skolor!

Hur tröstar jag mig när livet känns skrutt? Kultur, alltid kultur. I natt satt jag och läste Jane Austens "Pride and Prejudice" på min iPhone, vilken bok det är!!!

Och nu ska jag lyssna på musik Tommy Körbergs "Anthem", ja, jag vet, jag är en dramaqueen :-) 

torsdag 19 augusti 2010

Boktips!

 Simona Ahrnstedt
"Överenskommelser"Den första svenska boken i Romance-genren. Läs! Många har fastnat för denna bok, inte bara de som tycker om historiskt!
"Det är i december 1880 på Operan de möts för första gången. Hon Beatrice Löwenström som bor med sin farbrors familj och som lever ett hårt hållet konventionellt borgarliv. Han karismatiske Seth Hammerstaal, stadens mest omtalade ungkarl, en av Sveriges rikaste män som aldrig har levt sitt liv efter någon regelbok.
Efter den kvällen tycks de ständigt korsa varandras vägar i Stockholms societet. Seth fascineras av Beatrices intelligens, frispråkighet och hon liknar ingen annan kvinna han tidigare mött. Det dröjer inte länge förrän Beatrice och Seth inser att de är involverade i en mycket komplicerad men passionerad romans.
Men det finns planer och överenskommelser som personer i Beatrices närhet har avtalat planer som varken innefattar frihet, lycka eller Seth"

Diana Gabaldon
"Som ett eko"Det kan ju vara bra att börja med den första boken i serien som heter "Främlingen". Rekommenderas varmt, jag har varit smått okontaktbar under läsning av dessa böcker :-) Nu håller jag på med "Som ett eko" men har tidigare läst den på engelska "Echo in the bone" heter den, jag tycker nog att den engelska titeln låter mer poetisk, eller var tycker du?
 "Som ett eko är den sjunde boken i Diana Gabaldons episka kärlekssaga om Claire och Jamie. I den efterlängtade sjunde boken fortsätter Gabaldon den briljanta berättelsen om skotten Jamie Fraser, som lever på 1700-talet, och hans hustru Claire Randall, tidresenären, som kommer från 1900-talet."

Annars läser jag just nu mycket facklitteratur eftersom jag själv skriver på en historisk roman. Eller vad sägs om:

Lite olika historiska faktaböcker blir det, och på skilda språk.
Jag är så glad över mitt skrivprojekt, det är roligt och så lär jag mig mycket!
Det enda som är trist är att det går så sakta, dels på grund av tidsbrist och dels på grund av det berömda motståndet, men det kan jag berätta mer om en annan gång :-)

onsdag 18 augusti 2010

Om att skriva

Jag har skrivit så länge jag kan komma ihåg. Som liten hade jag både dag- och diktbok. Det är kul att läsa gamla dikter, till exempel den här skriven 24/12, 1984 (jag var 10 år :-):

"Fröken" 
"Fröken går in i salen,
hon får hålla alla talen,
alla håller henne kär,
hon har karaktär."


Eller den här:

"Göra"
"Jag har så mycket att göra,
så det blir en enda röra"
1/1 1986


Jag skrev gärna i skolan och även på fritiden. Jag var inte någon speciell stjärna på det men tyckte helt enkelt att det var kul.
På gymnasiet tappade jag lusten och tyckte att "alla skrev bättre än mig" och jag misstänker starkt att det var betygssättningen som fick mig att jämföra mig med andra. Även om jag ofta fick höga betyg (då var det 1-5 som gällde) blev jag alltid besviken då jag hade kämpat med en uppgift, varit glad åt min prestation och fick tillbaka med en 4:a medan en annan vän fick en 5:a "för att denne var så duktig." Inget orättvist betyg i sig men bara så tråkigt att tappa lusten att skriva på grund av att bli jämförd istället för individuellt peppad.

För ett par år sedan tog jag upp skrivandet igen. Jag har gått många skrivarkurser på distans via Falkens Författarskola och lärt mig enormt mycket, dels om att plocka fram skrivandets glädje igen (och det är det viktigaste!) och dels har jag bestämt mig för att skriva en historisk roman.
Om jag får säga det själv, trots att jante-lagen säger något annat, så är det bra, det jag skriver nu. Jag har lagt ner en hel del tid på det manus som jag håller på med och jag kommer att återkomma till mer om det :-)
Så om du vill skriva, eller sjunga eller något annat som du känt dig förhindrad att göra av olika skäl. Gör det, det är värt det, tänk att känna "jag gjorde det!"tisdag 17 augusti 2010

Musiktips

Här kommer en lista med lite av min favoritmusik:
Alla tips nedan är länkade till Spotify.

-Mayete Martin med låten "Ten cuidado"
Flamencodrottningen i mitt hjärta.
-Tomas Andersson Wij med låten "Hälsingland"  
Otroligt vacker svensk visa
-Guns N´ Roses med "November Rain"
Det regnar idag, då kom jag att tänka på den här. Rock möter symfoniorkester
-Åsa Jinder med "Av längtan till dig"
Den här gick jag och lyssnade på hela dagarna när jag väntade mitt andra barn. Tårarna rann för den är ju så fin och sedan sjöng vi den när hon hade sin namnfest :-) Jisses!

Mer tips en annan gång. Jag tycker själv att jag lyssnar på starka låtar med mycket känsla. Jag har svårt för plojlåtar och spexbitar, jag förstår helt enkelt inte vitsen. Men ens musiksmak säger en hel del om en själv. Jag är nog en allvarsam känslosam människa helt enkelt :-)
Vad lyssnar du på och varför?

måndag 16 augusti 2010

Bensinpris och bo på landet

Jag är Miljöpartist och bor på landet. För tillfället kör jag också mycket bil :-(
Hur går allt detta ihop?
Jo, kollektivtrafiken till och från Laxne, där jag bor, är usel och går inte att använda ens för enklaste besök på BVC ( som ligger inne i Gnesta). Jo, jag kan ju förstås åka på morgonen, gå hela dagen i Gnesta med min 1-åring och sen åka tillbaka. Nej, det behövs lite ordning på det där med kollektivtrafiken både i kommunen och länet och varför inte hela landet, världen? Det måste gå att på ett smidigt och någorlunda prisvärt sätt ta sig kollektivt dit man ska.
Om kollektivtrafiken skulle fungera på ett bättre sätt skulle jag vara den förste att hoppa på bussen.
Jag är låginkomsttagare och har svårt att betala för den bensin jag använder men ändå välkomnar jag högre bensinpriser för att samhället ska kunna ställas om. Från bensin till förnybara bränslen, från bilen till bussen. Det är dags att sluta gnälla och istället agera. Jag betalar gärna för miljöns skull, för mina barns framtid. Jag kan offra en liiiten del av min konsumtion för att världen ska må bättre!
Jag röstar för den som kommer att verka för höjda bensinpriser och ställer om samhället!

Här är en lista på bensinpriser i Europa, där Sverige ligger på 14:e plats. Nej, vi har inte de högsta bensinpriserna!

Tidningarnas Telegrambyrå (TT) INRIKES 2010-07-09
Fakta: Bensinpriset i hela Europa
Faktaruta
Bensinpris i kronor per liter
1) Nederländerna 15,62
2) Norge 15,59
3) Grekland 14,95
4) Danmark 14,92
5) Finland 14,44
6) Storbritannien 14,32
7) Tyskland 14,22
8) Belgien 14,05
9) Frankrike 13,98
10) Italien 13,89
11) Portugal 13,85
12) Irland (Eire)13,23
13)Portugal/Madeira 13,05
14) Sverige 12,87
15) Schweiz 12,68
16) Tjeckien 12,52
17) Portugal/Azorerna 12,46
18) Litauen 12,21
19) Slovenien 12,19
20) Österrike 12,07
21) Ungern 12
22) Montenegro11,96
23) Slovakien 11,87
24) Luxemburg 11,75
25) Spanien 11,66
26) Kroatien 11,57
27) Polen 11,37
28) Serbien 11,16
29) Estland 11,11
30) Bulgarien 11,10
31) Makedonien11,06
32) Andorra 10,83
33) Lettland 10,78
34) Bosnien & Hercegovina 10,55
35) Rumänien 10,37
36) Kanarieöarna 8,87
37) Moldavien 8,7
38) Ukraina 7,57
39) Ryssland 6,49
Källa. Motormännen (TT)

Bloggar här och där

Den här veckan bloggar jag även på SNs valblogg där jag och Mikael Clemens turas om att skriva om hur vi i Miljöpartiet vill verka för att Gnesta ska bli en ännu bättre kommun att leva i.
Vi har en fantastisk natur och mycket är bra men det finns ändå en hel del frågor där jag tycker att det finns att jobba på.

I vårt valprogram och budgetförslag kan man läsa mer om det.

Nu tänker jag poppa loss med Spotify och det finska bandet Dingo, äkta 80-tals nostalgi :-)

söndag 15 augusti 2010

Musiken

Jag har hållit på med musik sedan jag var en liten kotte. Jag gick runt och sjöng "Kukkeli, kukkeli, kukk" enligt min mamma någon ramsa jag hittat på om mitt namn. Det ser ju onekligen lite roligt ut så här på svenska men tänk er u som o och en finsk liten bebis accent :-D
I första klass började jag spela cello och plågade min stackars lärare i 6 år innan jag gav upp, säkert till hans och andras lättnad, tro mig, det var ingen fröjd för öronen :-)
I tredje klass började jag också ta sånglektioner och drömde om att bli nästa Carola Häggqvist. Jag satte på "Främling" och sjöng och dansade inför besökande fastrar och farbröder, jisses!
På gymnasiet bytte jag instrument till elgitarr och repade med mitt band i olika obskyra källarlokaler, yl och vrål.
Som 18-åring mötte jag Bengt, som blott ett år senare blev min pojkvän och numera är min man, när han skulle spela trummor i "mitt band". Sedan dess har vi spelat tillsammans av och an och jag har hängt på i hans projekt och är numera både bandmedlem och manager.

Lyssna på oss på Spotify 
och iTunes 
och hemsidan

Vi finns också på Facebook "Vi som tycker om Bengt Sjöbergs musik"

Jag som liten och go ;-)

Min nya blogg!

Välkommen till min nya blogg!
Varför en ny kan man kanske fråga sig?
Jo, jag ville ha snyggare layout och renodla mitt skrivande mer. I min gamla blogg skrev jag om allt som både roade och oroade mig och det kunde bli ganska osorterat. Nu ska jag (i alla fall försöka :-) skriva om just skrivande (och för mig inkluderar det böcker och författare) , musik och politik. Vad tror du om det?
Dessutom blev jag less på reklamen som fanns i förra bloggen och ser framemot att slippa valreklam för Moderaterna i min blogg, hemska saker! Nu kan jag ju själv lägga upp reklam för Miljöpartiet :-)


 Väl mött, tanken är att uppdatera minst en gång per dag!
God Kväll, ses vi imorgon?